Follow:
Pregnancy

Моята бременност – втори триместър

Според мен втория триместър е най- хубавия период от бременността. Случват се много промени – най-вече хубави. За мен този период беше изпълнен с усещането, че отново съм себе си и имам контрол над нещата, започнах списъка с покупките и скоро след това и самото пазаруване.


СИМПТОМИ


Още в края на третия месец започнах да усещам как се възвръща енергията ми, до този период прекарвах много време в леглото тъй като постоянно нямах енергия за нищо. Но неусетно започнах да ставам все по активна и да имам все повече енергия да се върна към предишния си ритъм. Гаденето от миризми вече беше зад гърба ми, коремчето растеше и аз нямах търпение да разбера пола.

Честото уриниране си остана като симптом от първия триместър, дори в края на 6тия месец вече беше доста по гадно. Започнах да ставам по 6-7 пъти нощем, а на ЖК видяхме, че бебо лежи на пикочния ми мехур, което явно спомагаше за моето неразположение. Изпитах и така наречената уринарна инкостиненция, тоест неволно изпускане на урина при кихане, кашляне или много смях. Е поне ми се случи 1-2 пъти и то вкъщи, че иначе щях да умра от срам, но пък мъжа ми се забавлява от сърце.

В края на втория триместър започнаха да се появяват и киселините, които все още са ми голяма мъка особено нощем. Държат ме по цяла нощ будна и повярвайте ми опитах какви ли не методи за справяне. Ако имате интерес мога да напиша пост само за тях тъй като мога да споделя, кое на мен как ми действаше общо взето от всичко изброено в интернет, дадено като съвет от приятели и роднини. При киселините справянето с тях е много индивидуално на всеки организма помага различно нещо, но поне ако имате налице всички варианти е по голям шанса да намерите какво на вас ви помага.

ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ


 

Вторият триместър е времето за фетална морфология 3D – 4D – което е едно много вълнуващо изследване за всяка бъдеща майка. А за мен беше и прегледа в който разбрахме пола на бебчо, тъй като преди това на женската консултация беше решил, че трябва да се крие и да седи със скръстени крака. Ако не знаете какво е фетална морфология вмъквам едно кратко обяснение: Феталната морфология е изследване което проследява развитието на плода чрез ултразвук, който е безопасен. Изследването позволява да се види развитието на костите и органите на бебчето (четирите камери на сърцето, пикочния мехур, белите дробове и още много други), също така се вижда и пъпната връв и дали плода получава достатъчното количество вещества нужни му за развитие в този период. Изследването е полезно най-вече заради това че в много ранен период може да се хванат аномалии в костите или органите и да се предприеме лечение. Ако имате още въпроси относно изследването съм на среща да споделя моя опит. Искам да вмъкна, че това изследване не се поема от здравната каса и платено, аз направих моето в Медицински център за жената “Света Петка” при доктор Мария Янкова.

По принцип на обикновеният режим, който сте свикнали да виждате бебето на прегледи се виждат всички тези органи и кости за които споменах по горе, но за радост на родителите лекарите в края на прегледа пускат 3D – 4D , за да видите как изглежда вашия мъник. За мен това беше много вълнуващо, за съжаление мъжа ми не можа да присъства на този преглед, но пък веднага след него му звъннах да му кажа, че бебо има неговия нос и му изпратих снимките от 4Дто.

Другата голяма радост, която чакахме с нетърпение е пола на нашето бебче – искам да спомена, че д-р Янкова ме попита преди да ми каже дали искам да знам пола, аз разбира се бях категорична, че искам не можех да чакам повече а и вече бях почнала списъка с покупките – не мога да ви опиша с думи колко мило ми стана на душата когато разбрах, че нося момченце. Ние не сме имали претенции за пола, за нас както и за всички бъдещи родители е важно да е живо и здраво.

В началото на 5-тия месец ми направиха изследване за вит. Д, което не е задължително и не влиза към изследванията които бременните трябва да си правят. При мен беше препоръчано от лекаря, който ми води ЖК, тъй като прекарах един ужасен ден и нощ в болки ниско в кръста и ниско в корема. Разбира се изпаднах в паника, че бебо е решил да излиза и по нощите мъжа ми ме закара в спешното на майчин дом, оказа се че няма никакъв проблем с бебето всичко е наред. Бях много разочарована от прегледа обаче така и не ми казаха какво ми е – беше смотолевено нещо от сорта на не знам какво е сигурно нещо сте яли, което не ви понася- изписаха ми но спа и това беше. На сутринта посетих АГ и той се усъмни че имам дископатия а и бебето притискаше гръбнака ми. Пусна ми изследване за вит. Д и се оказа, че в края на лятото аз имам недостиг, а този витамин е много важен за усвояването на калция от организма. Изписаха ми вит. Д на капки и сега се чувствам много по добре и болките в кръста са доста рядко и не са толкова силни.

 

ФИЗИЧЕСКИ ПРОМЕНИ


Може би след растящото коремче, най-голямата физическа промяна беше покачването на теглото. До 5тия месец включително качвах по 1 кг, но от 6-тия  на там започнах доста по бързо да трупам килограми. И както до шестия месец бях качила само 5,5кг така в началото на 7мия вече кантара показваше 10кг отгоре.

Габаритите ми вече бяха други 😀  и с коремчето доста често обирах всичко, вечно имах петна по блузите, които виждах само в огледалото. А краката ми започнаха да се подуват в края на 6тия месец, но от време на време и то не много. Всичко друго си е както обикновено.

Ако сте изпуснали или сте в началото на бременността си прочете моята статия за първия триместър – ТУК.

xoxo

 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.