Follow:
Pregnancy

Как да се справим с киселините при бременност?

Киселините са един от първите симптоми, които се появиха при мен още в началото на бременността. След това затихнаха за малко и отново се появиха, но доста по силни и гадни. Държаха ме доста нощи будна и опитах почти всичко, което някой може да ви препоръча за справяне с тях. Всеки организъм е различен и на всяка от нас действат различни неща. Но исках да споделя моя опит и списък със всичко, което съм открила до тук – за да можете вие да намерите, кое от всички тези неща ви помага за справянето с киселините.

Какво представляват киселините?

Усещането за парене в хранопровода и гърлото се нарича киселини. Киселините могат да излязат от гърлото/устата и да оставят кисел и горчив вкус, понякога дори парещ. Появяват се при попадане на стомашни киселини в хранопровода и се качват към гърлото/устата.

Защо се появяват киселини при бременност?

Много често при бременност киселините се появяват от хормоналните и физически промени, които доста често забавят процеса на обработка на храната, а в по късните месеци когато плода нараства и избутва стомаха и червата обработката става още по бавна.

 

Най-разпространените методи 

 • Първия съвет на всеки е да се опиташ да разбереш от кои от храните които приемаш се получават киселините, като при всеки те са различни. Да предполагам при някой този метод на изключване на такива храни действа. Но честно ви казвам при мен нямаше никакъв ефект – дори само хляб да ям пак имах киселини.
 • Храненето редовно по малко наистина има ефект, стига да успееш да го постигнеш. Храни се през 2-3 часа с малки порции, така стомаха ти няма да остава празен и киселините от него да тръгват по хранопровода да те тормозят.
 • Млечните продукти като кисело и прясно мляко неутрализират киселините. При мен често киселините се появяваха вечер преди лягане и една чаша прясно мляко ми помагаше да се справя с тях и да успея да заспя.
 • Ако и ти като мен имаш киселини вечер опитай се да не се храниш 2 часа преди сън и да дигаш главата си по на високо, когато легнеш.
 • Пиенето на вода е много важно за всеки. Трябва да приемаме между 8 и 10 чаши вода. Не мога да кажа, че водата ще помогне да не се появяват киселини, но може да ги направи малко по поносими. Когато пием достатъчно вода запазваме солите в организма си и неутрализира изгарящия ефект в хранопровода.
 • Временен ефект може да се постигне с газирана вода или друг вид безалкохолно по ваш вкус. Но това е едно постоянно наливане с газирано, за да облекчим болките в гърдите и паренето в хранопровода. Когато обаче спрем да пием безалкохолно ефекта отминава. Чувала съм че на доста жени им помага и ефекта не е временен. Разбира се в такава ситуация и аз съм опитвала този метод, но никога не е бил дълготраен ефекта от него.
 • Сода за хляб – това може би е най-популярния метод останал от едно време. Когато споменете, че ви мъчат киселини със сигурност първия съвет, който ще получите е да пиете сода. Според мен това е метод, който не помага, а много вероятно да ви навреди. Признавам си никога не съм опитвала и не бих. Преди години имах колит и от тогава пазя стомаха си. Содата дразни и причинява болки в стомаха, ако той не е издръжлив (като моя). Не мога да ви дам съвет тук, но винаги може да опитате и да решите за себе си дали помага.
 • Захарта неутрализира киселините, но ефекта и не е толкова силен при всеки. Една лъжичка захар, задържана в устата да се разтопи неутрализира гадния парещ вкус. При мен нямаше толкова осезаем ефект, макар че аз не само с една лъжичка пробрах ами може би с 3-4. Имам приятелки на които това много помага, но може би всеки организъм е различен. Така че това е един метод, който трябва да опитате, за да видите колко ще е ефективен, както повечето изброени по горе.
 • Консумацията на ябълки може да ви помогне да не се появяват киселини, а не да ги неутрализира на момента в който са се появили. Доста често хората разбират, че тя действа на момента и ще помогне. Ябълката е плод, който ако се консумира всеки ден по малко помага да не се появяват киселини. Но трябва време и постоянство.
 • Ябълковият оцет пък казват че помага вече при появили се силни киселини. До 2 супени лъжици разтворени във вода редуцират киселините. Не знам дали този метод помага не съм го изпробвала. Искам да ви предоставя всичката информация и съвети, които съм получавала през периодите в които ме мъчеха киселините.

Лекарства 

 • Ако нищо не помага и не можете да се справите с киселините, винаги може да се обърнете към лекаря си и той ще ви изпише лекарство, което да помогне. Знам, че всички ние не искаме да пием лекарства и се притесняваме да не навредим  с тях на бебето. Но когато са по лекарско предписание/наблюдение те не са опасни за нас и бебето. Едно от най-разпространените ефективни лекарства е Талцит. Не се препоръчва до колкото знам при бременни честата му употреба. Не мога да ви кажа какво може да пиете или да ви препоръчам какво да вземете от аптеката не съм медицинско лице. Винаги се консултирайте с лекаря си преди да приемете каквито и да било лекарства, той най-добре знае състоянието ви и какво е допустимо.

 Надявам се да съм ви полезно. Да обменим опит и да си помагаме една на друга. Споделете с мен вашите начини за справяне с киселините и дали сте пробвали някой от горе изброените.

 

xoxo

 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.