Follow:
Outfits

Как аз се справям с паник атаките?

Здравейте, първо искам да започна с това, че това са моите начини за справяне, те може да работят и за вас а може и да не работят за вас. Понякога всичко е много индивидуално и всеки сам трябва да намери своя собствен начин да се справя с трудностите! Надявам се поне да помогна на някой от вас или да ви дам храна за размисъл и някакво начало. Искам да ви покажа, че винаги има начин как да се справим с паник атаките, знам че понякога е много страшно, но трябва да сме силни и да се подкрепяме.

  1. В началото, когато започна да ми става лошо и стигнах до извода, че нищо ми няма физически – след куп изследвания за какво ли не. Една лекарка ме посъветва когато ми прилошее, тоест имам паник атака да пия айрян със сол, той се продава почти на всякъде и е тоста добро спасение, тъй като при повечето хора при паник атака кръвното пада, а айряна е подходящ за бързо нормализиране на кръвното.
  2. Паник атаките при всеки са различни, едни мислят че главата ги боли адски много, други корема, трети не им достига въздух – цялото това нещо е породено от страх и всеки изпитал го би го описал като чувство на страх и един вид имаш чувство че умираш.При мен най-често паник атаките са свързани с недостиг на въздух и макар да мога спокойно да си поема въздух и да издишам организми ми мисли, че не мога – за това много ми помага упражнението за успокоение чрез дишане. Какво представлява то? Вдишвате през носа продължително и бавно задържате въздуха за 6 сек. и след това издишвате през устата бавно – трябва да се съсредоточите над дишането си – това много разсейва и паник атаката става много по слаба и лесна за превъзмогване. Това упражнение се препоръчва от много психолози и психиатри и е валидно не само за паник атаки като моите.
  3. Когато усетите, че имате паник атака най-важното е да не се подавате на страха и да си повтаряте, че всичко е ок и че нищо ви няма просто организма ви реагира така и всичко ще отмине много бързо. Това е нещо, което с времето открих и на мен лично ми помага – но тук опираме до момента където всеки трябва да опознае себе си и да намери своя начин. Исках да го включа за дам пример как всеки е способен да намери своя начин и  по никакъв начин не трябва да се срамува от него – без значение какво е може да ви помага да скачате на един крак, да тичате или да пеете, всеки е уникален и има свой начин за справяне с проблемите.
  4. Разсейването е най-добрата тактика при паник атака, ако успеете да намерите с какво да разсеете мислите си от паниката, тя бързо ще отмине. Моя начин за разсейване в повечето случай е някоя игра на телефона, когато започнете да занимавате ума си да мисли за нещо друго моментално забравяте за паниката. Можете да опитате като мен с игра или пък с четене на вестник или книга, или с гледане на филм или  телевизия. Аз съм открила че при мен най добре работят игрите тъй като са ми интересни и избирам логически над които трябва да се мисли. Трудно ме разсейва книга или филм в момента на паник атака, тъй като съм много не спокойна.

flowers-desk-office-vintage

Ако и вие сте се сблъсквали с паническото разстройство напишете ме в коментарите по долу как се справяте –  нека си помогнем един на друг. 

Отворена съм за въпроси или просто разговор, ако искате да споделите с някой който минава през същото пишете ми тук в блога, на файсбук или на имайл – faiith.m@gmail.com. С радост ще си побъбря с вас!

Facebook Comments
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.